CETRAA inicia proves pilot amb tallers per a l’obtenció de la Certificació SERMI

Aquesta certificació permetrà als tallers espanyols accedir a la informació relativa a la seguretat antirobac dels vehicles

CETRAA, la Confederació Espanyola de Tallers, ha iniciat al llarg del terrotori nacional, una sèrie de proves pilot amb diversos tallers de reparació amb els quals s’està simulant i verificant l’adequat desenvolupament del procés d’adquisició de la Certificació SERMI. Aquesta permetrà als tallers aprovats i, si s’ escau, als seus empleats autoritzats, accedir durant cinc anys a tota la informació relacionada amb els sistemes antirobac dels vehicles, per a totes les marques. Després d’aquest període els tallers hauran de renovar la certificació.

Els tallers de CETRAA que participen en aquestes proves pilot estan recollint documentació simulant el procés d’acreditació. Posteriorment aquesta documentació s’envia a un Organisme d’Avaluació de Conformitat – entitats certificadores que al seu torn estan acreditades per ENAC (Entitat Nacional d’Acreditació a Espanya) – dels diversos amb els quals està treballant la Confederació. Després, la documentació és traslladada al Centre de Confiança europeu, des d’ on s’ emet un Certificat SERMI de prova per a cada persona que el taller vulgui autoritzar.

Amb aquestes proves pilot la Confederació busca supervisar en la mesura del possible el procés d’obtenció de les Certificacions SERMI, l’entrada en vigor de les quals serà, en principi, el pròxim 1 d’agost, llevat que des de la Unió Europea s’anunciï algun tipus de modificació o moratòria.

Davant els dubtes traslladats per part dels tallers a les seves respectives associacions provincials, CETRAA vol puntualitzar que ENAC no és l’entitat a la qual el taller s’ha d’adreçar per certificar-se, ja que la seva funció és acreditar els Organismes d’Avaluació de Conformitat, que sí que són els que treballaran amb els tallers com a entitats certificadores.

Es recorda als tallers que pel moment no estan obertes les acreditacions i que les associacions de CETRAA els mantindran informats en tot moment de l’estat del projecte. A més, la Confederació recorda que en https://www.cetraa.com/que-es-el-sermi/ es publica informació rellevant per als tallers així com les últimes notícies sobre el procés d’acreditació.

 

Un cop acreditat a SERMI,  ja ho tinc tot?

No. SERMI és indispensable per a l’accés a la informació antirobatori, i conviurà amb el procés que exigeixi cada marca/fabricant per iniciar sessió i accedir, a través dels seus webs, als recursos necessaris del seu sistema (i el seu corresponent pagament).

Així, des de CETRAA recomanem que el taller, abans de decidir, valori preus publicats a les webs de les marques/fabricants i dades del seu negoci com: marques amb més entrades, serveis més demandats, serveis més subcontractats als S.O., etc.

 

Què és la informació antirobatori o Informació sobre la reparació i el manteniment relacionada amb la seguretat” (IRM relacionada amb la seguretat)?

La norma la defineix com aquella “informació, el programari, les funcions i els serveis necessaris per reparar i mantenir les característiques incloses en un vehicle pel fabricant per evitar que el vehicle sigui robat o conduït sense permís i per permetre el seguiment i la recuperació del vehicle.”.

El “SERMI Scheme” inclou els exemples:

  • actualitzar un programari funcionalment coherent amb funcions per evitar que el vehicle sigui robat o conduït.
  • comprar peces que evitin que el vehicle sigui robat o remolcat o que pugui ser utilitzat per persones no autoritzades per donar al vehicle una nova identitat.

La comunicació entre el taller i la seva associació torna a ser cabdal per supervisar que no es faci una interpretació extensiva d’ aquesta definició. Com preveu l’esquema SERMI: Els fabricants “Hauran de dissenyar aquestes característiques de tal manera que no facin ineficaç el dret dels operadors independents a accedir a la informació sobre reparació i manteniment per a característiques que no estan relacionades amb la seguretat.”.