CETRAA: La falta d’ús és molt negativa. La revisió és imprescindible

La Confederació Espanyola de Tallers anima els usuaris a no evitar la revisió abans dels viatges d’estiu
 

CETRAA, la Confederació Espanyola de Tallers, convida els conductors a acudir al seu taller de confiança i realitzar el manteniment preventiu dels seus vehicles abans dels llargs trajectes característics de l’estiu. A més, assenyala que es tracta d’un any atípic, en el qual molts vehicles s’han mantingut inactius a causa de l’augment del teletreball i altres inèrcies provocades per la pandèmia de la Covid-19. Si a això li sumem el fet que un gran nombre d’ells van patir el pas de la tempesta de Filomena i no s’han sotmès a cap tipus de revisió des de llavors, la possibilitat de patir una avaria s’incrementa significativament”.
 
 La inactivitat és perjudicial per als vehicles”, afirma José Rodríguez Robayna, membre del Comitè Executiu de CETRAA i vicepresident d’ATARE (CETRAA Las Palmas), que afegeix: “un exemple és la bateria, que es consumeix tot i que el vehicle està aturat. Les mànigues de circuit refrigerant, el sistema de màniga de combustible en vehicles de gasolina o mànegues de fre són altres exemples d’elements que es deterioren per igual per falta d’ús.”
 
CETRAA també recorda que les inspeccions tècniques de vehicles (ITV), que consideren essencials, no són, però, suficients per garantir la seguretat en els trajectes llargs. “Alguns propietaris de vehicles pensen que quan el vehicle passa la ITV és perquè ja està en bon estat, però això només és cert pel que fa als elements que la ITV ha pogut inspeccionar. Hi ha una sèrie de punts bastant perillosos per al tema de la seguretat viària i per al propi conductor», va recordar Rodríguez Robayna, qui afegeix “l’estat del sistema amortidor, la durabilitat dels coixinets de fre, el desgast de l’embragatge o possibles problemes amb els rodaments de les rodes són elements que no són detectables per la inspecció tècnica dels vehicles, però són apreciats i avaluats per un bon mecànic, que realitza una prova de carretera del vehicle, determinant si el cotxe està en condicions de fer un viatge o desplaçament llarg”.
 
La Confederació també insisteix en la importància d’evitar el manteniment en un taller clandestí, amb els consegüents danys a la seguretat viària, al medi ambient i a l’economia. “Els tallers legalment establerts estan acostumats a haver de solucionar els errors comesos per il·legals, que també sempre surten més cars que fer les coses bé”, ha recordat Rodríguez Robayna.
 
Pel bé de la transparència, CETRAA aconsella als conductors que demanin al taller que registri les seves reparacions i manteniments en librotaller.com.  Es tracta d’una plataforma desenvolupada per CETRAA en col·laboració amb la Direcció General de Trànsit, que permet a tots els tallers espanyols registrar en els servidors de la DGT les actuacions de manteniment i reparació realitzades sobre els elements de seguretat del vehicle. Així, el registre de reparacions està, d’una banda, a disposició de la ciutadania en l’Informe de Vehicles de la DGT i, de l’altra, a disposició dels tallers a través de l’eina de consulta de la plataforma.