“El futur dels tallers depèn de l’accés a la informació tècnica”

CETRAA INFORMA

La patronal ha assistit al Grup de Treball de la Divisió de Tallers Independents organitzat per CECRA (Consell Europeu del Comerç i la Reparació de l'Automòbil), a la ciutat de Colònia, Alemanya, per analitzar el present i el futur del taller sobre la base del accés a la informació tècnica i la telemàtica, i assenyalant al seu torn a les marques per posar traves a aquesta activitat

Elicio Ceballos i Julen Pardo, president i assessor tècnic de BAT (Cetraa Bizkaia) respectivament, van acudir a Alemanya en representació de Cetraa, i igual que la majoria d'assistents, van mostrar un gran interès en dos dels principals temes que es van tractar durant la reunió: l'accés a la informació tècnica per a la reparació i manteniment i la telemàtica en els vehicles.

El denominat estudi Ricardo, elaborat a petició de la Comissió Europea i en el qual ha col·laborat Cetraa (entre altres entitats), informa sobre les deficiències d'accés per part dels reparadors independents a la informació tècnica de nivells 1 i 2 dels vehicles, "imprescindible perquè una reparació compleixi amb totes les garanties en favor de l'existència d'una total competència en el sector de la postvenda i que permeti el dret d'elecció de taller als automobilistes", afirmen des de Cetraa. Assenyalant així mateix als fabricants de cotxes d'estar limitant l'accés posant "traves burocràtiques" a l'hora de proporcionar acreditacions per realitzar diagnosi i reprogramacions en els vehicles. Factors als quals se suma el baix coneixement dels tallers sobre la normativa aplicar al respecte, i les escasses eines disponibles totalment compatibles amb el programari de les marques.

Aporten "testimonis"

Asseguren que a Holanda, per exemple, els tallers denuncien no poder reparar els vehicles Euro 5 i Euro 6 al no comptar amb les eines de comunicació vehicle-programari del constructor (VCI). Afirmen que les màquines de diagnosi multimarca no accedeixen a certes àrees perquè tenen bloquejats aquests accessos, estant restringits al programari de les marques. A més asseguren que tampoc compten amb les acreditacions per accedir al programari del constructor per realitzar diagnosi i reprogramacions en línia perquè "les marques no faciliten o demoren en excés la tramitació de les acreditacions".

Un altre dels punts de major controvèrsia, i que consideren "il·lògic", és que les dades de les reparacions realitzades pels tallers siguin administrats i registrats en els servidors de les marques, "sent la seva competència directa", tal com asseguren que plantegen els constructors.

Davant d'aquest escenari tant neòfits Arathymos, director tècnic de ZDK i assessor tècnic de CECRA, com Bernard Lycke, director general d'CECRA, asseguren haver transmès queixes a la Comissió Europea, destacant que el problema de les acreditacions s'acabarà partir de gener de 2017 amb l'entrada en vigor del sistema SERMI encarregat de proporcionar una única acreditació per a totes les marques. Mentre que davant de la disjuntiva entorn de la telemàtica del vehicle (obligatòria a partir de març de 2018) i l'administració de les dades generades en el taller independent per part de les marques, CECRA advoca per un sistema doble en el qual les dades s'emmagatzemin tant en servidors d'accés compartit com en el vehicle, accedint a la informació mitjançant un connector estàndard de 16 pins (OBD).

"La modificació del marc legal i tecnològic tant a la UE com a Espanya és imminent i Cetraa continuarà participant i treballant perquè els tallers independents espanyols puguin realitzar la seva activitat en un entorn en el que tinguin garantida la seva competitivitat", conclou Ceballos.

Veure notícia original