ELS TALLERS GIRONINS ESTAN CADA COP MÉS SATURATS DE PNEUMÀTICS VELLS PERQUÈ ELS FABRICANTS NO ELS RECULLEN

Veure noticia originaL

dissabte, 25 d’octubre de 2008
>
Els tallers gironins estan cada cop més saturats de pneumàtics vells perquè els fabricants no els recullen

L’associació Corve ha fet una denúncia i reclama que hi intervingui Medi Ambient

MÒNICA CABRUJA. Girona
Els tallers de les comarques gironines acumulen a les instal·lacions una gran quantitat de pneumàtics usats perquè els fabricants, que estan obligats a fer la recollida, han reduït la quantitat d’unitats que se n’enduen mensualment, i el nombre de pneumàtics s’ha incrementat. Fonts vinculades al sector afirmen que alguns pneumàtics s’introdueixen al mercat sense pagar taxes i això ha provocat el problema. A les comarques gironines, una empresa de Banyoles s’encarrega de la recollida.

+ Pneumàtics acumulats en un taller de Girona. Foto: JOAN SABATER

L’Associació d’Empresaris del Comerç i la Reparació d’Automoció Nàutica de les Comarques de Girona (Corve), a la qual estan associats cap a un miler de tallers, ha denunciat la situació pel gran nombre de queixes rebudes per part de les instal·lacions, on cada cop s’acumulen més pneumàtics i alguns ja no tenen espai per emmagatzemar-ne més. Aquest problema s’està produint des de fa uns dos mesos i des de Corve s’ha expressat una gran indignació «per la negativa del centre de gestió de l’entitat Signus a Banyoles, que s’ocupa de la recollida a la demarcació, a endur-se els pneumàtics que s’estan amuntegant als tallers i pels quals s’ha pagat l’aportació que per reial decret es carrega des dels fabricants fins als clients (per al reciclatge posterior). L’associació adverteix del risc que augmenti fins i tot la inseguretat viària, ja que, si els tallers no disposen d’espai, hauran d’ajustar el servei a la disponibilitat de les seves instal·lacions.

Signus és un dels centres de gestió creat a l’Estat espanyol pels fabricants per fer la recollida de pneumàtics. Els responsables del centre de gestió de l’entitat a Banyoles afirmen que ells compleixen les ordres del seu client i es mostren convençuts que el problema està en vies de solució. «Hem recollit el que hem pogut i hem fet un esforç, però s’ha reduït la quantitat assignada i hi ha hagut un increment d’unitats. Això ha provocat un retard en la recollida», van explicar.

Fonts del sector afirmen que l’origen del problema és que entren al mercat pneumàtics per vies que eviten pagar les taxes, i que els fabricants no volen assumir un material que no els correspon.

La Junta de Residus farà un requeriment als fabricants
La Junta de Residus de Catalunya del Departament de Medi Ambient i Habitatge ha enviat un requeriment als sistemes integrals que s’encarreguen de la recollida, que són Signus i Tnu, per exigir-los que compleixin les condicions establertes, segons van explicar ahir fonts de la junta. La Junta de Residus també ha demanat una reunió amb el Ministeri de Medi Ambient per tractar l’actual situació. Corve ha traslladat a la Confederació Espanyola de Tallers la seva inquietud, la qual ha iniciat accions de denúncia i ha demanat al Departament de Medi Ambient i al Ministeri de Medi Ambient la seva intervenció, «perquè obliguin les entitats en qüestió a complir la seva funció». A l’Estat espanyol hi ha un reial decret que obliga els fabricants de pneumàtics a fer-se càrrec del producte. Corve vol deixar clar que els tallers no són en cap cas responsables de la situació i reclamen que Signus «compleixi i doni el servei integral de gestió i recollida».