Els tallers mecànics obren la guerra contra les asseguradores

Les companyies imposen preus més baixos, recanvis ‘low cost’ i peces de segona mano Talleres i asseguradores, un negoci de 3.400 milions d'euros

Les asseguradores imposen dures restriccions als tallers per a baixar el preu que paguen per les ­reparacions (LV)

ROSA SALVADOR, BARCELONA 05/08/2019 11.17
Actualitzat a 05/08/2019 11.17

Els tallers mecànics han iniciat una campanya per a intentar frenar el que consideren “pràctiques abusives de les asseguradores”, que inclouen la imposició de descomptes de preus als tallers, negar-se a acceptar reparacions fetes en establiments no concertats, la negativa a pagar recanvis originals i fins i tot la imposició d'usar com a recanvis peces procedents de desballestaments.

Segun Cetraa, la Confederació Espanyola de Tallers, “l'usuari d'assegurances hauria de ser conscient del seu dret a l'elecció de taller i poder fer-ho valer per a garantir-se la qualitat de la reparació del seu vehicle”.

Segons un estudi elaborat pel Inese, un institut de recerca del sector assegurador, i l'empresa d'estudis de mercat The Hub AutomotiveInsights, només el 56% dels tallers recomanaria a un altre taller treballar amb les asseguradores amb les quals ells mateixos s'han concertat.

Pagaments amb descomptes
Les companyies paguen un 22,4% menys en el preu de la mà d'obra en les factures

L'estudi, realitzat amb entrevistes a 376 gerents de tallers de tota Espanya, centra les crítiques dels tallers cap a les asseguradores en la valoració econòmica de les reparacions: el 68% dels tallers assenyala que les valoren per sota dels preus que fixen barems de plataformes com GT Motivi o Audatex.

“El valor de la reparació el fixa el perit de l'asseguradora, que en molts casos és la que ha de pagar-la”, recorda Armand Figueres, assessor jurídic del Gremi Provincial de Tallersde Reparació de Barcelona. Quan la reparació correspon als danys d'un accident del qual s'ha estat víctima, i que paga llavors la companyia de l'altre vehicle, la situació tampoc millora, lamenta Figueres. “Hi ha un acord tàcit entre les companyies, que saben que demà seran elles les que hauran de pagar en un altre accidents, per a valorar els danys a la baixa”, assenyala.

La Confederació Espanyola de Tallers recorda no obstant això que quan l'afectat no és culpable de l'accident no pot aplicar-se cap restricció a la seva capacitat de triar taller. Serà llavors l'establiment el que “pot contractar un perit, obligant a l'asseguradora del vehicle culpable, com a responsable directe del pagament de la indemnització, a costejar la reparació del mal en funció del preu/hora de tablilla i concedint prioritat, com estableix el Decret de Tallers, a peces originals i noves en la reparació sempre que no suposin un enriquiment injust per a l'usuari perjudicat sense culpa”.

Amb tot, segons l'estudi del Inese, el 33% dels tallers destaca que les asseguradores els desvien clients “sempre o normalment” , mentre que és “de tant en tant” per a un altre 15%. “Les companyies criden i pressionen als accidentats dient-los que no els enviaran al perit, o que es retardarà o fins i tot que no pagaran la reparació, i els clients s'espanten i es porten el cotxe”, va assenyalar Figueres. Segons Cetraa, “el client hauria de donar menys crèdit a les trucades telefòniques de les asseguradores perquè les fan per a pagar menys, però això no implica que li donin a ell un millor servei”.

Les asseguradores recorren a pràctiques que segons la patronal contravenen ja el decret de Tallers

Les asseguradores recorren a pràctiques que segons la patronal contravenen ja el decret de Tallers (Vicenç Llurba)

Així, l'estudi del Inese destaca que les asseguradores imposen descomptes mitjans del 22,4% en el preu de la mà d'obra en les factures respecte al preu que els tallers cobrarien a usuaris particulars: el descompte és del 20% respecte a les tarifes que cobren els petits tallers independents, però arriba al 25% en les factures de les reparacions efectuades per concessionaris.

No obstant això, per a baixar la factura, les asseguradores recorren a pràctiques que segons la patronal contravenen ja el decret de Tallers: el 36% dels establiments enquestats pel Inese reconeix que les asseguradores els obliguen a vegades a comprar peces i recanvis de segona mà; el 19%, que els han obligat a comprar recanvis low cost, i el 8,5%, que els han imposat les marques de productes que poden utilitzar.