ESTUDI SECTOR CORVE-CAMBRA: La Cambra alerta de la falta de personal qualificat per als tallers d´automoció.

Veure noticia original

La Cambra alerta de la falta de personal qualificat per als tallers d´automoció

ORIOL PUIG, GIRONA

El sector del comerç i la reparació d´automoció i nàutica a Girona viu un bon moment, però té una clara amenaça: la falta de mà d´obra qualificada, especialment entre els joves que s´incorporen. Aquesta és una de les conclusions d´un estudi elaborat per la Cambra de Girona en col·laboració amb Corve, l´associació d´empresaris del sector a les comarques gionines. Segons el seu president, Ernest Plana, «cada vegada ens cal més mà d´obra qualificada, i els joves d´aquí no tenen la formació adequada». Per a Plana, «actualment, l´única alternativa és la immigració dels països de l´Est, que sovint vé millor preparada».
Segons l´estudi presentat ahir a la Cambra, Només el 30% de les empreses enquestades considera que les escoles de formació professional del sector assumeixen i donen resposta a les necessitats cada cop majors i més específiques de l´automoció, nàutica i especialitzats.
Segons les empreses del sector les causes provenen tant dels alumnes com de les escoles. Els motius que els enquestats han considerat són: la falta de preparació sobretot en especialitats com planxa i pintura, rectificadores, així com la falta de motivació i dedicació per part dels aprenents.
Un sector en creixement
Actualment, el sector del comerç i la reparació d´automoció i nàutica a Girona dóna feina a 8.513 persones, de les que 1.791 són treballadors autònoms. Segons l´estudi de la Cambra, a la demarcació el sector està format per 1.081 empreses (un 28% més que el 1996) i el nombre d´assalariats s´ha incrementat un 64% durant l´última dècada. L´autor de l´estudi, Pere Busquets, assenyalava ahir que el ritme d´expansió d´aquest sector és molt superior a la mitjana de l´economia gironina.
Busquests va constatar que l´elevat nombre d´autònoms i de petits tallers independents amb pocs treballadors fa que estem davant d´un «sector molt atomitzat», si bé va assenyalar que «té bona salut» i «està més protegit dels efectes de la globalització que d´altres».
La gran majoria de negocis corresponen a petits tallers, en zones urbanes i en locals de propietat pròpia. Solen ser negocis amb un o dos treballadors autònoms i com a màxim 6 assalariats. La superfície mitjana dels negocis és de 736 metres quadrats. En la majoria dels negocis hi treballen entre 2 i 6 persones.
El 56% dels tallers són independents, és a dir, que no està vinculat a cap marca ni depenen de cap concessió. Pel que fa a l´equipament, l´informe constata que el cost de la maquinària més sofisticada representa un handicap per als tallers més petits.
Altres aspectes que analitza l´estudi són l´ús de les tecnologies de la informació per part del sector. Segons Busquets, el seu ús es concentra en la gestió administrativa del negoci i va apuntar que, en aquest camp, «es podria millorar».
Paradoxa al sector nàutic
Les empreses de venda i reparació de nàutica -representen un 3% del total del sector a Girona- viuen un moment excel·lent. Segons va comentar Ernest Plana, el darrer Saló Nàutic de Barcelona ha constatat un volum de vendes molt elevat i Girona és una de les demarcacions amb més concentració d´empreses del sector. Aquesta dinàmica positiva contrasta amb la falta d´amarratges que hi ha als ports gironins. Segons Plana, aquest fet afecta el sector tot i que la possibilitat d´instal·lar boies d´amarratge al litoral soluciona, en part, aquest problema.