Aquest ha estat un dels temes tractats en l’última reunió, a la qual han acudit representants de CETRAA
CETRAA ha participat en la recent reunió de CECRA (Consell Europeu del Comerç i la Reparació de l’Automòbil). La trobada, en format videoconferència i duta a terme el passat 22 de maig, ha abordat diversos temes cabdals per al sector de la postvenda.
Un dels temes principals discutits ha estat l’ accés a les bases de dades dels vehicles. Amb la creixent connectivitat dels automòbils i la compartició de dades, aquestes s’han convertit en una font essencial per a diagnòstics més precisos i ràpids. CECRA ha aprofitat l’ocasió per subratllar la importància de garantir un accés just a aquestes dades per al sector de la postvenda, destacant el Reglament (UE) 2023/2854 que regularà aquest accés a partir de setembre de 2025. Tanmateix, CECRA també ha assenyalat que aquest reglament no és suficient per fomentar una competència efectiva, i ha demanat la implementació de requisits tècnics i legals específics.
Un altre tema abordat ha estat l’accés a les plataformes d’Informació de Reparació i Manteniment (RMI). CECRA ha emfatitzat la necessitat de pressionar els fabricants de vehicles perquè compleixin amb el Reglament (UE) 2018/858, garantint un accés complet i sense restriccions a la RMI, així com treballar perquè les taxes d’accés a les plataformes tinguin un cost just i raonable. La recent reobertura d’aquest reglament per part de la Comissió Europea, després de la decisió del Tribunal de Justícia Europeu en el cas Carglass/ATU vs. FCA, brinda una oportunitat per introduir millores addicionals que beneficiïn el sector.
D’altra banda, el certificat SERMI, que regula la certificació de tècnics i tallers per a l’accés a dades sensibles, també ha estat un punt clau a l’agenda. CECRA ha informat sobre els retards en el lliurament d’aquest certificat en diversos països i la necessitat de millorar la coordinació i el coneixement de les legislacions nacionals. En aquest context, és important apuntar que Espanya no ha presentat problemes significatius fins al moment.
A més, s’han discutit sobre els desafiaments relacionats amb els fabricants d’automòbils xinesos, els quals encara no compleixen amb les normatives SERMI i tenen accés limitat a RMI. CECRA està en contacte amb la Comissió Europea per abordar aquestes deficiències i assegurar que aquests fabricants no obtinguin l’homologació sense abans complir amb els requisits.
El dret a reparar ha estat un altre tema de rellevància, amb la proposta de la Comissió Europea que busca assegurar opcions de reparació més accessibles i econòmiques per als consumidors. Tot i que actualment exclou els vehicles i les bateries, CECRA vigila de prop el desenvolupament d’ aquesta proposta.
Finalment, s’han tractat assumptes relacionats amb les bateries d’alt voltatge per a vehicles elèctrics. La llei “Battery Act” i les normes ISO en desenvolupament busquen facilitar la reparació i recondicionament d’aquestes bateries, evitant la necessitat de reemplaçar-les per noves i promovent la sostenibilitat.
CETRAA continuarà treballant al costat de CECRA i altres organismes per garantir que els tallers puguin adaptar-se a aquests canvis i seguir oferint un servei d’alta qualitat als seus clients.