CORVE, convidada a participar al Forum Formació Professional i Orientació organitzat pel Consell Escolar de Catalunya

L’associació hi ha participat juntament amb l’Institut Montilivi, com a model d’èxit i referent en la implementació de la Formació Dual a les empreses.

Aquest dimecres, 4 d’octubre el Consell Escolar de Catalunya ha organitzat el Fòrum “Formació  Professional i Orientació”.

La  Sra. Maite Fons, directora dels Serveis Territorials del Vallès Occidental, és la nova directora del Fórum i va obrir la sessió presentant els ponents: Sr. Caterina Casalmiglia, investigadora de ICREA, Sra. Marta Nel·lo, cap del Servei d’Ordenació de la Formació Professional Inicial, Sr. Ruben Pino, Director de l’Institut Montilivi i Sr. Jordi Solà President de CORVE.

L’objectiu del fòrum era informar de la nova normativa i de la nova ordenació formativa i curricular, posar de relleu la nova formació dual i presentar un cas d’èxit en la implantació de la formació dual.

La Sra. Maite Casalmiglia, va fer una breu exposició en relació a la distribució de la formació professional presencial i la dual, posant de relleu la millor inserció dels alumnes en formació dual.

La Sra. Marta Nel·lo va explicar com afecta la nova normativa als centres, la nova distribució i graus de la formació i l’organització curricular.

A continuació del Sr. Ruben Pino, director de l’Institut Montilivi, va explicar l’experiència del centre i el motiu de la implementació de la formació dual, destacant l’èxit en la família de transport i manteniment de vehicles, com a conseqüència de la col·laboració històrica de CORVE amb l’Institut, que ha fet acompanyament i ha donat suport i difusió a les iniciatives i en la captació d’empreses col·laboradores en les pràctiques. També ha destacat les accions per a l’estímul dels alumnes, com ha estat la creació dels Premis per als millors alumnes dels Cicles de tots els instituts de la família d’automoció que hi ha a les comarques gironines

Jordi Solà, president de CORVE ha estat l’últim ponent, La seva exposició s’ha centrat en fer una pinzellada cronològica dels del 1982 de la trajectòria de col·laboració entre l’Institut Montilivi i CORVE, essent més detallada dels del 1997, data en què es va signar un primer conveni de cooperació. Solà s’ha mostrat molt satisfet de l’experiència i posa de manifest que els sectors que compten amb micro i petita empresa els afavoreix que la col·laboració es faci per mitjà dels gremis i associacions. La signatura d’un conveni marc amb Educació facilita la gestió i simplifica la burocràcia al petit empresari.

Corve dona molta importància a la formació i està convençuda que la formació dual ha estat una alternativa a la desaparició de l’antic aprenent. La progressiva evolució tecnològica del sector de l’automòbil i la nàutica necessita d’una formació cap cop més avançada que requereix de renovació d’equipaments. Els instituts, desgraciadament no estan al dia, atès que les dotacions són insuficients, per la qual cosa és imprescindible que les empreses acullin alumnes per fer pràctiques, tinguin contacte amb un taller real, maquinària i tecnologies noves i veure com funcionen els softwares que s’utilitzen.

Per últim Solà va manifestar la seva preocupació per la nova normativa que introdueix modificacions en la gestió de les pràctiques que pot comportar un augment de la contribució econòmica de les empreses, com a conseqüència dels costos de gestió que sembla que poden suposar i reclama que es simplifiqui al màxim, ja que això pot dificultar o fer un pas enrere en aquesta col·laboració.  També va reclamar que cal fer un exercici de modernització i d’adaptació de les instal·lacions per tal que en les jornades de portes obertes els pares i futurs alumnes trobin atractius els oficis i les oportunitats professionals, sobretot el d’automoció que encara compte amb models de taller de fa 30 anys.

Els presents varen mostrar la seva admiració pel cas exposat i varen intervenir fent preguntes als diferents membres de la taula, manifestant alguns la seva inquietud davant les dificultats de trobar empreses per acollir alumnes. Els ponents varen donar resposta a les qüestions.

En resum va ser una jornada molt interessant i important per CORVE. Cal dir que Lla consideració de cas d’èxit s’ha d’agrair a tot el col·lectiu associat i totes les empreses que des de que es va implementar la realització de les pràctiques als centres de treball,  a l’any 1982, han mantingut un interès constant de participació. donant suport als instituts en la formació dels futurs professionals acollint els alumnes i en alguns casos dotant d’elements i materials als centres.