ENTREVISTA AL PRESIDENT DE CORVE PER ANALITZAR ELS EFECTES DEL PLA 2000E

Molts concessionaris no cobraran del Pla 2000E perquè ha estat mal gestionat´

VOTI AQUESTA NOTÍCIA

Enviar

Imprimir

Aumentar el texto

Reducir el texto

MULTIMÈDIA
Fotos de la notícia
President de l’Associació d’Empresaris de Comerç i Reparació de Vehicles i Embarcacions (CORVE). El responsable de la patronal dels concessionaris i tallers gironins reclama la continuïtat del Pla 2000E, analitza què ha suposat el programa d’ajuts del Govern a la compra d’automòbils i repassa l’actualitat del sector a les comarques gironines

ORIOL PUIG GIRONA Ara que s’acaba, què ha suposat Pla 2000E per als concessionaris?
Ha suposat un gran impuls, al marge que ha portat molts maldecaps. Molts concessionaris no podran cobrar perquè el pla ha estat mal dissenyat a l’hora de cobrar. No obstant, en el fons la pràctica majoria estem molt satisfets. Hem passat de xifres de vendes irrissòries a altres de més normalitzades. Comparant-ho amb el 2009, les matriculacions creixen molt, és que les vendes estaven per terra.
Aquestes dificultats a l’hora de cobrar els ajuts de l’Estat són generalitzades?
Sí. Ens vam trobar que vam tenir el temps molt just per poder entrar en el programa, i molta gent va haver de treballar dues o tres nits seguides per poder introduir totes les dades per poder cobrar. El que no va ser prou diligent, o no tenia personal suficient o per les circumstàncies que siguin no va poder fer-ho amb celeritat es quedarà penjat.
El sector demana continuïtat en els ajuts.
Ho reclamem perquè creiem que es positiu per a tothom. Al Govern central li ha donat bon resultat. S’han venut més cotxes i per tant recapta més impostos. A més, des de la posada en marxa del pla no hem escoltat que hi hagi tancaments de fàbriques o expedients de regulació d’ocupació en el sector de l’automòbil. Cal tenir en compte que les fàbriques espanyoles exporten molt i que les economies francesa i alemanya s’estan recuperant.
També hem assistit a una guerra comercial…
Els fabricants han fet unes ofertes importantíssimes en els seus vehicles. Hem vist vehicles a preus molt baixos equipats amb accessoris difícils de veure anys enrere. En definitiva, cotxes més ecnòmics però més confortables i també més segurs. Tot això ha acabat beneficiant el client.
Fa un any els concessionaris parlaven de l’elevat volum d’estocs de vehicles nous i del problema que suposava. S’ha normalitzat la situació?
Sí. Amb l’evolució positiva de les vendes és un tema que està resolt. Abans els concessionaris, per norma, acumulavem estocs de tres i quatre mesos, moltes vegades per exigències del mateix fabricant. Ara es fan les comandes per la demanda que tenim en aquest moment.
Molts empresaris del sector amb concessionaris a Fornells i Girona s’han agrupat a Auoespai. Què suposa?
És un exemple de treball conjunt per al sector, que té ganes de promocionar-se i de presentar alternatives atractives al consumidor.
La iniciativa més important que va tirar endavant va ser una fira de cotxes de segona mà. Tindrà continuïtat?
Autoocasió es trasllada al setembre. A Girona, hi ha molta contractació de temporada i el setembre, quan se sol acabar la campanya turística, creiem que és un bon mes per a vendre vehicles d’aquest tipus.
En més d’una ocasió li he sentit a dir que es venen pocs cotxes usats?
Comparat amb la resta de països europeus, aquí encara es compren pocs vehicles d’ocasió. Avui dia, els preus d’aquests automòbils són molt bons i la qualitat d’aquests vehicles ha augmentat molt. Fa uns anys, parlar d’aquest tipus de vehicles era parlar d’unitats molt velles i amb molts quilòmetres. Ara, el mercat està més normalitzat, amb cotxes en molt bones condicions.
A banda de la venda, CORVE representa tallers de reparació. Com suporta aquest sector la crisi?
El sector de tallers només té un problema, que de fet existeix a tots nivells, i que és el problema de cobrament. No podem dir que el sector estigui content, però l’activitat es manté. Ara es demanen molts més pressupostos que abans, el client si mira més i només repara el que és absolutament imprescindible. Això sí, els conductors són conscients que han de complir amb uns mínims i el manteniment de seguretat -frens, pneumàtics, amortidors…- es continua fent.
També representa les nàutiques gironines. Molts relacionen la compra d’un vaixell amb el luxe. En plena crisi, com es comporta aquest mercat?
Curiosament es venen més i millor els vaixells més grans, de més eslora, que els més petits. La persona que pot, que disposa de diners, es pot permetre el luxe de comprar un vaixell més aviat car. Però el que són barques petites, que representava la major part de les vendes, avui és un segment de mercat que està molt aturat. Fa pocs anys, molts es permetien el caprici de comprar un vaixell de cinc metres amb un motor de 50 cavalls. Avui, és més difícil.