NEGOCIEN FER A GIORNA UN CENTRE PER FORMAR ESPECIALTISTES EN AUTOMOCIÓ I NÀUTICA

Veure noticia original

> Negocien fer a Girona un centre per formar especialistes en automoció i nàutica

Corve Associació, que fa 30 anys, assegura que ja té el suport de la indústria i que ha obert contactes amb la Generalitat

ROBERT CARMONA. Girona
L’Associació de Professionals de Comerç i Reparació de Vehicles i Embarcacions (Corve Associació) ha obert contactes amb la Generalitat per tal de crear a Girona un centre de formació reglada que subministri especialistes per al sector de l’automoció i la nàutica, o serveixi per posar-los al dia. Aquest és un dels grans projectes que té oberts Corve, que representa unes 1.400 empreses que el sector té a les comarques gironines. El president de l’associació, Ernest Plana, remarca que grans empreses del sector automobilístic també estan interessades a participar en aquest projecte. Corve celebra aquest mes el seu trentè aniversari, amb diversos actes que es concentraran el dia 13 de maig, entre els quals hi ha un concert, un dinar i l’entrega anual de guardons.

En una enquesta feta l’any passat es reflectia que un dels principals problemes del sector és el de la formació del personal. En aquest sentit, un 69% dels tallers es queixaven de mancances en la formació. D’aquests, un 57% reclamaven poder fer més pràctiques i un 18%, una major especialització.

Això ha fet que Corve hagi decidit recuperar el vell projecte de fer a Girona un centre on poder formar especialistes, tant en automoció com en nàutica. Ja s’està negociant amb la Generalitat, perquè hi aporti el professorat i reconegui aquests estudis dins de la formació reglada. Més avançats estan els contactes amb la indústria del sector, especialment de l’automoció, «que estan molt interessats en què el projecte tiri endavant», apunta el president de Corve, Ernest Plana, que deixa clar que aquest centre ha de servir «tant per ensenyar a qui es vol dedicar a aquesta feina, com a reciclar els que ja l’estan fent, perquè els avenços i les novetats són constants, amb noves tecnologies i nous sistemes de propulsió, per exemple».

UN MILER D’AGREMIATS
Corve té actualment 950 empreses afiliades, del total de 1.400 que hi ha a les comarques gironines. El sector té uns 4.500 treballadors a la demarcació.

La majoria d’empreses del sector són microempreses, amb una mitjana de dos a cinc treballadors, segons l’enquesta. Això dificulta la implantació de la formació, ja que es fa difícil prescindir d’algun dels membres del personal mentre assisteix a les classes. Aquesta és una situació que s’espera superar si «es pot oferir una formació de proximitat, sense haver de fer desplaçaments a altres demarcacions», exposa el president de Corve.

Tot a punt per al trentè aniversari

Tot i que l’associació es va fundar el 10 de juny de l’any 1977, Corve farà la celebració principal del seu trentè aniversari el proper 13 de maig. Està previst un concert de l’Orquestra de Cambra de l’Empordà, una missa i un dinar. A més, es farà l’entrega anual dels guardons amb què l’associació premia les empreses que s’han distingit per la seva trajectòria o treball. L’entitat també participarà aquest any en l’exposició de flors de Girona, amb una composició conjunta amb el Gremi de Floristes, a la qual Corve aportarà un vehicle històric –s’exposarà al pati dels Jurats.

També s’està acabant de tancar amb la patronal FOEG l’organització d’un fòrum de diàleg que s’ha de fer durant aquest any amb el tema de la seguretat i els accidents de trànsit com a element de debat. «Volem ser precursors des del sector de l’automòbil i si podem salvar ni que sigui una vida, ja ens podem donar per satisfets», apunta el president de Corve Associació, Ernest Plana, que confia en la utilitat de les conclusions que es puguin arribar a extreure del fòrum.

> Ernest Plana.: «Cal modernitzar les empreses»

-Corve Associació, que agrupa les empreses de comercialització i reparació de vehicles i embarcacions, ja té a punt els actes de celebració del trentè aniversari. Què suposa per a l’entitat?
-«Aquest trentè aniversari volem que marqui un abans i un després de l’associació. El sector ha de fer un canvi important, relacionat sobretot amb les noves tecnologies. L’enquesta que vam fer l’any passat ens ha servit per extreure’n actuacions i hem de buscar solucions als problemes detectats, com ara buscar ajudes per modernitzar les empreses, si no volem que el sector s’apagui, o resoldre el problema de la falta de formació. Molts tallers ja s’han posat al dia i aquesta és la línia que s’ha de potenciar.»

-I què faran?
-«Hem d’acostar l’associació als agremiats i tenir un pla d’acció per intentar fer entendre a les empreses que han de parar de tant en tant, allunyar-se i no veure només els arbres, sinó tot el bosc. Volem que vingui cada taller i estudiar un pla de futur i veure amb què se’ls pot ajudar.»

-I amb la formació?
-«Estem pendents d’arribar a un consens per fer a Girona un centre de formació. El sector avança molt ràpid tecnològicament i no podem quedar-nos enrere, perquè la formació i les noves tecnologies són absolutament necessàries.»

-En quina situació està la nàutica?
-«Va molt bé. L’únic problema és la falta d’amarraments. Hi ha queixes constants de les empreses, que diuen que vendrien més barques, però que no saben on posar-les.»

-I l’automoció?
-«Un sector que va molt bé és el de la planxa i pintura, perquè a la gent no li agrada anar amb el cotxe aixafat i es reparen més els petits accidents. La comercialització s’està mantenint, tot i que es nota que no hi ha tanta bonança econòmica i la gent s’hi mira més abans de canviar de vehicle. S’ha de tenir en compte que ara estaríem en un nivell normal de demanda, que el que era excepcional era el creixement que hi havia hagut els últims anys.»

-Què més volen millorar com a associació?
-«És molt important la comunicació amb els agremiats. Ja tenim una revista i una web a través de les quals es distribueix informació. També volem que funcioni un fòrum web.»